Välkommen till Svenska leonbergerklubben

   START  KLUBBINFO  UPPF�DNING  MEDLEM  LEONBERGER  HÄLSA  MENTALITET  UTST�LLNING  WORKING LEOS  L�NKAR  

Här kommer en uppdatering om läget i cancerforskningen från Emma Ivansson, forskare vid Uppsala Universitet

 

Hur går det med provinsamlingen till cancerforskningen?

Vi startade vår stora insamling av leonbergerprover i Sverige för två år sedan. Vi söker leonberger som diagnosticerats med någon form av tumör/cancer samt leonberger som är minst sex år gamla och inte haft någon tumör/cancer. För de äldre hundar som lämnat prov har vi senare kontaktat ägaren för att höra hur hunden mår idag och om den drabbats av någon sjukdom. Vårt främsta mål är att studera skelettcancer men vi samlar in prover från hundar med andra cancerformer också för att möjliggöra framtida studier. Hittills har vi i Sverige fått in prover från fler än 40 leonberger utan någon cancerdiagnos och från drygt 20 hundar som fått någon form av tumör varav 10 hade skelettcancer.

 

När har ni tillräckligt många prover för att kunna göra en forskningsstudie?

Vi har sedan länge samlat in prover från amerikanska Leonbergers till vårt amerikanska lab. Tack vare ett stort samarbete med forskare i Storbritannien, Schweiz och Minnesota, USA har vi nu fått ihop en omfattande samling prover, ca 150 prover från hundar med skelettcancer och 240 kontroller att jämföra med. Detta betyder att skelettcancerstudien är i full gång! Vi hoppas ha preliminära resultat till våren. Sedan tar det förstås tid innan dessa grundforskningsresultat kan användas i verkligheten men det är ett stort steg framåt för forskningen. Samarbetet med de andra forskargrupperna betyder också att de prover vi samlar in i Sverige kan hjälpa forskningen kring andra sjukdomar som LPN.

 

Behöver ni inte fler prover nu?

Jo, det är fortsatt viktigt att vi får in prover från svenska leonbergers! Även om de svenska hundarna utgår en mindre del av den stora studien så är det viktigt att ha dem med för att kunna veta om de resultat vi får är giltiga också för hundarna i Sverige. Så vi vill uppmuntra er att fortsätta skicka in prover!

 

Finns det något mer ni vill berätta?

Nästa cancerform vi kommer att studera hos leonberger är hemangiosarkom – en blodkärlstumör som kan sätta sig på olika ställen i kroppen och är svår att upptäcka innan den har blivit allvarlig. Våra kollegor i USA har ganska många sådana prover så det blir nästa tumörform vi tar oss an.

 

Hur gör man om man vill vara med i studien?

Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla som bidrar till forskningen, tack för att ni är så intresserade och för att ni vill hjälpa till! Om du vill skicka in ett blodprov eller meddela oss någonting om en hund som tidigare lämnat prov så kontakta hundbiobanken@slu.se .Du kan läsa mer om forskningen i Uppsala och ladda ner blanketter för provtagning på http://hunddna.slu.se. Följ oss gärna på facebook där vi kallas “Hundgenetikgruppen”

 

 

 

Meny pil

HÄLSA - hemmavet
HÄLSA - LPN
Hälsa - forskning
•Uppdatering kring cancerforskningen

tom tom tom
  Svenska Leonbergerklubben
Kontakta SLBK »

Medlemsbutik »
Bli medlem »

För uppfödare Avel
Avel »
Valphänvisning »
Hanhundslistan »
För besökare
Hitta valp »
Leonberger info »
Lokalombud »